Az esküvő sokba kerül. Már tudod…
Ezzel nem mondunk újat, hiszen hazánkban is egyre több pénzt költenek a nagy napra a párok. Igyekszünk követni a trendeket, ugyanakkor fontosak a tradíciók is, meg kell felelnünk bizonyos elvárásoknak, és ott az állandó kérdés, ami a fejünk felett lebeg: mennyibe is fog ez kerülni?

Ha éppen szűkebb a keret, hajlamosak vagyunk átfordulni a lelkes készülődésből a nyomasztó, stresszes görcsbe, ami rányomhatja a bélyegét a nagy napra is. Szeretnénk megosztani veletek néhány ötletet, amikkel spórolhattok kicsit. Érdemes odafigyelni ezekre az észrevétlen csapdákra!

Ne térj el a kiszabott büdzsétől

Mielőtt még elkezdenél a virágokon, színeken és az álomszép ruhádon gondolkodni, ülj le higgadt fejjel és gondold át a költségeket. Hány embert szeretnétek meghívni?

Milyen lesz a ceremónia? Milyen helyszínt fogtok választani? Mi lesz a menü, milyen ételeket szolgáljanak fel, milyen legyen a torta? És ehhez hasonlóan mindent írjatok össze egy listára, amin meghatároztok minden ponthoz egy költségkeretet. A későbbiekben ez mindig legyen nálad és igyekezz minden költségkeretet betartani, vagy kompromisszumokat kötni.

Tradíciók vagy modern dizájn?

Ha már pontosan tudod, milyen témájú esküvőt szeretnél, akkor könnyebb lesz a dolgod. Azonban manapság ezt sem olyan egyszerű már eldönteni. Hazánkban is hódítanak a nyugati stílusú esküvők, átvesszük a divatosabb szokásokat, csábítóak a különleges témájú képek a magazinokban. Ugyanakkor a helyi tradíciók, hagyományok is fontos szerepet játszanak a döntésben. De gondolj arra, hogy ez a ti napotok! Rólatok szól, és főleg arról, hogy összekötitek az életeteket, és végső soron ez az, ami igazán  számít. Ha például nem szeretnétek tortát, akkor ne rendeljetek! Csak mert valami tradíció, még nem biztos, hogy belefér a költségkeretbe, főleg ha ti magatok is feleslegesnek érzitek. De ugyanez vonatkozhat a modern irányra is: csak mert a tévében vagy egy magazinban lovas hintón vonult el a pár, nem kell neked is rögtön követned az ilyen példákat. Talán jópofa vagy előkelő lehet egy-egy ilyen kiegészítés, de fókuszáljatok inkább a szerintetek is szükségesnek tartott dolgokra.

Álmaid ruhája

Az esküvői magazinok nézegetése nagyon szórakoztató időtöltés, és valóban sok ötletet meríthetünk belőlük. Az is igaz, hogy a nőknek szinte már természetfeletti képességük, hogy akár csukott szemmel is kiválasztják a legdrágább darabokat (ugye?). De ez még nem jelenti azt, hogy érdemes érte feladni sok minden mást. Itt is az a lényeg, hogy érezd jól magad benne, legyen az ízlésednek megfelelő a ruha, de nem érdemes vagyonokat áldozni egy-egy magazinban látott couture különlegességre, hiszen nem is biztos, hogy passzolna hozzád, talán másképp állna rajtad, mint a modellen, vagy egyszerűen csak nem a te stílusod. Szánj időt rá, hogy megtaláld azt a ruhát, ami a pénztárcádhoz és az ízlésedhez is a leginkább passzol. Vagy tervezd meg te magad és kérd a varrónő segítségét, így valóban egyedi lehet a ruhád, hiszen szó szerint rád szabták.

Ne engedd magad rászedni

A virágbolt, ételszállító, ruhaszalon és sokan mások megpróbálják majd felajánlani neked a legdrágább termékeiket (hiszen ebből élnek…), de nem feltétlenül kell azokat elfogadnod. Célszerű már az elején megállapítani egy keretet és annak megfelelően ajánlatot kérni tőlük. Ha türelmes és kreatív vagy, sok mindent elkészíthetsz te magad is: meghívók, asztali kártyák, köszönő ajándékok, asztali dekoráció, teremdekorációs elemek, stb.